April 27, 2008

La Madonna Sistina di Raffaello


Tegenover de ingang van het Rijksmuseum ligt een van de leukste antiekstraatjes van Amsterdam, de Spiegelstraat. Veel winkels hebben prachtige etalages waarin het mooiste antiek staat te pronken. Maar ondanks dat de prachtige kast of die mooie kroonluchter mij roept hem van dichtbij te komen bekijken, houdt de gesloten deur, de man in het driedelige pak en zijn glimmende antieke parketvloer mij tegen. Er zijn een paar winkeltjes waar ik wel naar binnen durf te gaan.

Een ervan heeft mijn hart gestolen, De laatste keer dat ik er was stonden er prachtige Franse ramen van zink. Je vind er kasten met deuren van gaas en er hangen kroonluchters waar je normaal alleen maar van kunt dromen.


En dan is er dit ietwat vreemde, rommelige winkeltje. Moeilijk te omschrijven, want het is een bonte verzameling van antieke jurkjes, hoekjes met oude poppen, vreemd speelgoed en op elkaar gestapelde antieke lijstje. Voor alles daarbinnen weet ik wel een liefhebber aan te wijzen, maar voor mij is t het allemaal net niet.

Toch werd mijn aandacht getrokken door een grote map met 'studies' erop geschreven. Ik hou er van om in mappen met oude prenten en ondefinierbare platen te bladeren. Mijn hart maakte een klein sprongetje, toen ik tussen een hele serie potlood studies van het menselijk lichaam een pentekening van de madonna van Raffaello vond. Gedrukt op krantenpapier in een taal die lijkt op oud Duits en geschreven in vreemde Gotische letters. Er zat nog een sticker met een gulden prijsje op....Het origineel van deze afbeelding, die overigens de 'Sixtijnse Madonna' heet is geschilderd door de Italiaanse schilder Raffaello Sanzio rond 1514. Hij is bekend om zijn talloze, vaak erg tedere Madonna's. Het schilderij hangt tegenwoordig in de 'Gemäldegalerie Alte Meister in DresdenWalking through one of the little streets filled with antiques in my city, today. I found this little copy of the Sistine Madonna, Originally painted by the Italian painter Raffaello Sanzio around 1514. It is a very simple copy of the original painting which you can admire in the old masters hall in Dresden, Germany.

Aujourd'hui j'ai fait une tour dans une des petites rues de le centre d'antique de ma ville. Dans un magasin j'ai trouve cette petite gravure de la Madonna de Raffaello Sanzio. Il est un peintre Italien et la fait en 1514.


Trovato oggi, nei uno delle stradine piccolo del quartiera di negozio antice in città mia. Questo piccolo copi delle pintura di Raffaello Sanzio. Fatto in una moda molto semplici e per quello tutto mia gusto

33 comments:

LE BOUDOIR MA said...

C'est un joli trésor que tu as découvert j'aime beaucoup les "Madonnes"
Belle mise en scène!!
Bon Dimanche!
A bientôt
bises

Marianne said...

Een mooie oude prent. Ik zou eigenlijk ook eens naar Amsterdam moeten gaan. Ik ben er al zo lang niet meer geweest.

LiLi M. said...

Leuk stukje weer, maar ik ga je nu toch eens een kritische noot 'voeren'. Ja inderdaad, om je stukjes nog leuker en vooral gemakkelijk leesbaarder te maken. Let eens op je interpunctie; bijvoorbeeld tussen bekijken en houd (sic) hoort een komma. Houdt hoort dan met een kleine letter (en een t, maar daarover zeur ik niet), dat leest echt gemakkelijker. Daar zou je eens kritisch naar moeten kijken. Tip: misschien helpt hardop voorlezen je. Je stukjes zijn het waard, anders zei ik er echt niets van!

marga said...

Wat een leuk stukje weer Dees en de prent....is die uiteindelijk mee naar huis gegaan????

lily-g said...

thank you for leaving a comment on my blog, it was funny that we both found each others blogs at the same time i just love that we are on different sides of the world but all us blogging friends have a connection,I will post some images soon of my progress on my house
Judy (Australia)

Mathilde said...

Merci de ta visite..qui me permet de venir chez toi...J' aime beaucoup l' alliance du gris , du métal et du blanc...Ton sujet original me plaît...
Heureuse d' avoir fait ta connaissance...Je reviendrai me promener chez toi...O.K pour un petit- déjeuner en France..!!
Je pense comme Illy-g...Inter net c' est magique...
Amitiés à tous et à toi en particulier...

LiLi M. said...

Haha Dees, ik twijfelde lang of ik mijn kritische noot wel zou schrijven; niet iedereen is daar van gediend. Maar ik denk altijd; als het me helemaal niets kon schelen, schreef ik natuurlijk geen kritische noot, dat is wel zo gemakkelijk en gezellig. Maar juist omdat ik je stukjes zo leuk vind, vind ik het zonde. Ik waardeer het heel erg dat je het zo oppakt en ik zag al dat het 'vroeg' geworden was, maar ik vond het toch jammer!! Zo vind ik je sfeertekening toch beter tot zijn recht komen. Fijne zondag, vergeet niet nog lekker uit te rusten!

lille-bille said...

What a nice little copy! Wunderschön... Not long ago I bought an vintage print of this beautiful painting inluding a close-up of the madonna with the child. Now the prints is waiting to be hang up on a wall but I can´t decide which room I should choose... greetings Mira!

Ele said...

Well done! You bought a wonderful copy of the Madonna Stistine, Desiree, I like it very much.
Your pictures of it are beautiful.
Have a nice sunday and many greetings from Gabriele

het lieveheersbeestje said...

Wat is dat toch mooi... je hebt echt oog voor mooie dingen..

Sea Angels said...

I love this picture so very much, it is the simple lines, how wonderful for you to have it and you have displayed it in a wonderful way.
I agree with the light, it is huge but should be fun.......
Hugs Lynn xx

rosabeer said...

Hoi Dees, leuk stukje weer en je foto's zijn ook altijd zo mooi en sfeervol. Klopt hoor dat je een comment hebt gegeven op mijn blog, maar wat ik ook deed en hoeveel keer ik ook nieuwe foto's plaatste ze kwamen er steed klein op te staan. Heb de hele blog verwijdert en een nieuwe gemaakt en toen lukte het wel, blijft moeilijk dat bloggen voor een computeranalfabeet als ik.
Maar oefening baart kunst.
Hartelijke groet Marja

tuttemerul said...

nou ik vind het weer prachtig, en wat weet je er veel over, en mijn nederlands is niet zo geweldig dus de schrijffout was mij ontgaan hihi

isa said...

c'est une bien belle gravure que cette découverte au coin de ta rue !!
tes mises en scène sont trés réussie !! superbe
bises isa

Granne med Selma said...

I don´t understand a word in your blog, but I underständ the beutiful pictures :-) Just love it!

Marianne said...

Tjonge dan ben je een paar dagen weg en dan ze jij zoveel mooie posts op je blog. Ik heb genoten van het verhaal over je vader, mooie herinneringen! En de foto's van je nieuwste aanwinsten zijn prachtig. Dank je wel voor al dat moois ik heb ervan genoten.
Marianne (hé er zijn er ineens twee)

A-M said...

Oh that number 12 wallpaper you referred me to is divine. I'm looking for something like that here in Australia. Black pattern with a greyish background. We have very similar tastes! Wallpaper is just starting to become more popular here. There is a stark, minimalist theme moving through our interior design style at present. More lush, sumptuous themes are just starting to take hold in our magazines. Have a great day in your beautiful city! It is one month away from winter here and it was 30 degrees c yesterday!
A-M from Australia.

les fifoles said...

Très jolie gravure! Je t'ai rendu ta bonne nationalité. Tu parles si bien le français que j'ai dû me dire que forcément tu provenais d'un pays bilingue!
Bonne semaine à toi.
Anne.

me and alice said...

Nice little printed picture you found in the antiqueshop...
I guess you have got a lot of nice little antiqueshops were you live!
love from Susanne

teodo said...

Sei stata molto fortunata a trovare quella copia.

Bellissima la foto e il ricordo che hai fatto di tuo papà.
ciao ciao.

Something White said...

Het is een prachtige pentekening; dat zwart-witte bevalt me erg, want de bonte versie is me net iets te kleurig :D
Heb jij even geluk dat je op zoiets moois stuit! Je zit echt midden in een walhalla vol mooie winkeltjes en hoekjes heb ik de indruk. Bonne semaine, groetjes

casa nostra said...

wat een geluk dat je dan net die map eruit haalt en daar dan die tekening weer in vindt. leuk verhaaltje heb je er ook weer van gemaakt.

a home far away said...

So beautiful pics as always!

Have a great week.

Hugs from Singapore

My lovely cottage said...

Ik weet precies wat je bedoelt met een soort drempelvrees voor de mooie sjieke antiekwinkels. Het "rommel"winkeltje waar jij het over hebt ben ik geloof ik ook wel eens geweest. Je hebt een prachtige vondst gedaan, maar nog eens wat, heb je kunstgeschiedenis gestudeerd? Zoveel extra informatie die je ons kunt geven, om van te smullen. De prent heb je prachtig gestyled vastgelegd.
groetjes, yvonne

marga said...

Kom je eventjes een fijne vakantie wensen!!!

Anonymous said...

Quelle belle Madonna, toute de simplicité et de grâce.
C'est un très bel achat que tu as superbement mis en images.
Belle soirée
Marie-Ange
(esprit classique)

irma said...

Tes jolies photos m'enchantent toujours!

Anonymous said...

Cette harmonie de tons ! c'est trop beau !
Gros bisousss et bonne semaine.

ANg.
zincetgrisaille.canalblog.com

Goa said...

Hi!
Thank you for your kind words!
A beautiful copy you found...just love it! And your pictures are so beautiful too!
I can really feel the magic!!

Have a nice day!..and I´ll be back..:)

Veronica said...

It´s a lovely painting of Raffaello! Thnaks for visiting my blog, it´s always fun when someone from another country is suddenly visiting my blog...! Thanks again and please visit again!! Have a wonderful day and my best wishes to you!! Veronica.

NaturelSuus said...

Wat een mooie prent! heb je hem ook gekocht dan?
Ik heb een poging gedaan voor mijn eerste blog verhaal.
Ik geniet echt van jou verhalen.
Groetjes Suzanne

nanounette said...

j'aime beaucoup cet ensemble.

jeanette said...

toch wel een heel bijzonder winkeltje, je dacht het is net net niet, toch valt je oog dan op iets heel bijzonders, lijkt mij een heel bijzonder winkeltje, ga nog maar eens een dagje amsterdam doen en dan moet jij me vertellen waar ik moet zijn! zeg dees zou je me kunnen vertellen hoe ik mijn heiligenbeeld in engels moet vertalen, het is geen maria en geen madonna, het is een jezus of een jozef met kind..volgens mij