May 13, 2009

Ty Forn

Ty Forn

Ty Forn .... Het huis met de oven. Een prachtig huis in Doëlan, Bretagne. Voor mij persoonlijk is dit de plek waar de mooiste vakantie herinneringen uit mijn jeugd zich afspeelden en de plek waar ik mijn eerste Franse woordjes leerde. Ik denk dat ik een jaar of elf was en erg mijn best deed om de meisjes uit het gezin te begrijpen.

Een aantal jaren kwam ik hier in de zomer met mijn ouders en mochten wij in een van de prachtig verbouwde huizen op deze geweldige plek slapen. Helemaal klaar was het huis nog niet en ik herinner mij dat de vader van het gezin, Andre, mij lachend een deur liet openen in de kamer op de boven verdieping... achter de deur was nog niets, maar wel groeide er een enorme boom in het pand.

Meneer Boureau was kunstenaar, in de tuin stonden zijn beelden en hij had een atelier waar ik een enkele keer naar binnen mocht. Als tiener tekende ik jaren lang figuren met lange pony's tot net boven de ogen die ik op een van zijn schilderijen of bij een van de beelden had gezien.

Zoals bij zoveel herinneringen zijn ook de dingen die ik mij herinner van mijn verblijf op Ty Forn vooral flarden van geuren en beelden...


Een grote kamer met ballustrade en heel veel boeken..
Omeletten eten aan een grote tafel in de tuin..
Een paadje door de boomgaard dat naar de buren ging..
Een ritje op de brommer langs een kleine molen...
Lait au fraises drinken aan het strand..
De moeder van het gezin in een groen schort op de fiets..
en de lokale muziek in een cafeetje aan de haven van Le Pouldu

Maar vooral de woeste kust 'net om de hoek' waar wij gingen wandelen met de honden, de zwarte Glaoet en de prachtige Golden retriever waarvan ik de naam ben vergeten vond ik geweldig.

Toen ik ouder was kwam ik met een vriendinnetje en sliepen wij in een caravan in de boomgaard. Maar nog leuker was het om samen met Corinne en Gaëlle te gaan kamperen hoog boven op de rotsen. Zij leerden mij de juiste modder te zoeken voor heerlijke modderbaden en welke maiskolfen uit de omliggende velden het lekkerst smaakten.

Bij mijn broer hangt nog een schilderij aan de muur van Andre Boureau en elke keer als ik die zie denk ik weer eventjes aan deze plek.
Ik zou graag nog eens terug keren naar Bretagne, de zee ruiken, het zand onder mijn voeten voelen en kijken of het zo stoer is als ik mij herinner. En wie weet een kijkje nemen op Ty Forn.

Het was een leuke verassing om een berichtje van Tania van Grange de Charme te krijgen, zij is de kleindochter van Marcelle en Andre. Wij kennen elkaar natuurlijk maar wisten niet dat we wel eens elkaars blog bekeken. Op haar blog staan nog een aantal foto's van deze mooie plek en haar bewoners.


Marcelle Boureau en oma


Quelques photos de 'Ty Forn' a Doelan (Finistère) ..... Ty Forn était le nom de la maison de André Boureau, qui était peintre-sculpteur, et son famille. Pendant quelques années j'ai passée mes vacances la quand jetait petit. C'est aussi la place ou j'ai appris mes premier mots en Français et que l'aimée pour les gent, les chiens et la mer. Mon frère a encore un de ses travailles dans son appartement et chaque fois quand je le regarde ce me porte des belles mémoires.
Si vous allez visiter le blog de Tania Grange de Charme vous voyez que Marcelle et Andre etaient ses grand-parents . C'est une jolie coincidence de se trouver au blogsphere.

Some pictures of Ty Forn... Ty Forn was the name of the house of Andre Boureau, a sculptor and painter, and his family in Brittany, French. I spend some summer holidays there during my childhood. It also is the place where I learned my first French words and that I loved for the people, the dogs and the rough sea. My brother has a painting of Andre at his wall and when looking at it, it brings back good memories.

34 comments:

The French Bear said...

Oh if only I could learn French and live in france!!! I love your stories and your photos!! Thank you for sharing them!
Hugs,
Margaret B

irma said...

Dans quelle partie de la Bretagne se situe cet endroit?

Les Cotrions said...

Che meraviglia! Bei ricordi e posti incantevoli!
Buona giornata!!!
Ciao
Vale

G-style said...

Hoi Dees,
wat een prachtig verhaal met mooie herinneringen vertel je hier .........de foto's stralen een en al nostalgie uit en ik kan me dan ook voorstellen dat je er met vreugde en een vleugje weemoed aan terug denkt .
Zou inderdaad leuk zijn als je daar nog eens kon kijken.
Heb een fijne dag....ik stap zo op de fiets naar yoga ,dus die van mij begint relaxed en dan vanmiddag naar m'n moeder, die is 60 geworden vandaag.
groetjes Gea

Kari said...

Meid wat een ontzettende leuke herinnering.En ook zo leuk dat je die foto,s daarvan nog heb.Eigenlijk moet je eens terug en kijken of het er nog is.
Groetjes Karin

Mayflower said...

Wat een mooi verhaal, vol van prachtige herinneringen en mooie foto's. Wat mooi hè dat geuren en ook de smaak van iets bepaalde herinneringen bij je oproepen.
En wie weet ga je er ooit nog eens een keer naar toe.
Fijne dag en groetjes, Mea

Something White said...

Kijk, dat is nou precies zo´n plek, zo´n huis, zo´n boomgaard waar ik altijd al van gedroomd heb... In zo´n paradijs zou ik altijd wel willen wonen, maar ik vrees dat dat nooit een realiteit wordt, helaas.
Die zwart-wit foto´s onderstrepen en benadrukken nog eens extra de dierbare nostalgie! :)
Fijne dag, à bientôt!

Richie's 2ts Inspires said...

What a nostalgic moment you have.

How I love to speak French fluently. I studied the language but not enough for conversation. It works in reading §:-))

Oh... Des... love the old pix, just the giving me the good old days.

hugs to you dear friend!

Jeannette said...

Geweldige herinneringen aan een prachtige plek. Ik kan me goed voorstellen dat je terug wilt en wat houdt je tegen?
Wat is dat trouwens een ontzettend leuke foto, de puppy die met zijn pootjes uit de draagzak bungelt! ;)
Groetjes van Jeannette

faire un songe said...

Wat een mooi verhaal en wat een mooie herinnering.... echt helemaal Dees..!!
Een beetje weemoed mag er zijn naar voorbij vervlogen tijden...

Een keertje kijken....
Gewoon doen ..
Maar of je de herinnering terug kunt vinden...??

Fijn weekend.

Marianne@Songbirdisnesting said...

Dat is nou precies een van de dingen die ik zo leuk vind aan het bloggen, je krijgt zo maar pareltjes van herinneringen van andere mensen geschonken. Mooie foto's en mooi verhaal!

casa nostra said...

wat heb je dat weer mooi beschreven en erg leuk die oude foto's. wat lijk jij veel op je moeder, als ik me tenminste jou nog goed voor mijn geest kan halen. zou wel leuk zijn als je daar nog eens naar toe kon gaan en kijken of er inmiddels veel veranderd is.

Tania said...

De huis van me opa en oma !
Ongelovelijk leuk ! ik ben de klein kind van André & Marcelle, en Corinne is me tante !ik kan me voorstellen dat je het heel leuk vondt, de plek was een paradijs en het was ook een bezondere familie met 9 kinderen ! me oma was ook mijn juvrouw in Doëlan ! Mischien weet je dat nog, dat de toiletten buiten waren ! ik was zo bang in de donker ! nog bedankt voor de foto's ! groetjes

,•’``’•,•’``’•,
’•,`’•,♥,•’`,•’
....`’•,,•’.... Grange de charme

Anonymous said...

J'adore la poésie et le charme de ton blog. Tu te débrouilles très bien en Français.
Sandra

Bonnie said...

Wat een mooi verhaal, nostalgisch.
En prachtige sfeerfoto's erbij.
Ik zag dat ik nog geen volger was, maar wel fan, dus bij deze alsnog.
fijn weekend

louloubonheur said...

Bonjour Désirée ! Merci pour ta visite... mais je suis désolée, je n'ai pas pu prendre l'armoire et ses tampons ;D)). Merci pour cette jolie histoire et pour tes efforts pour écrire le français qui n'est pas une langue simple. Justement, Bravo ! tu écris très bien.
Emily

MellanieBrocante said...

Hoi lieve Dees,

Wat een prachtig verhaal zeg!
Het lijkt me echt een mooie plek, wat mooi foto,s!!
Fijn weekend Dees en veel liefs, Mell.

sylvia said...

Ik ga je accuut toevoegen aan mijn lijst met blogs..wat een sfeervolle blog heb je!! Ik moest denken aan Place des Vosges in Parijs toen ik de naam van je blog zag...Heeft de naam er iets mee te maken? De sfeer is er trouwens een net als op je blog...

Marja Indevoorkamer said...

Hoi Dees,

Wat een mooie herinnering aan je jeugd. Doet mij terugdenken aan mijn jeugd bij opa en oma op Texel.
Grote boerderij, veel koeien, schapen, moestuin en bloementuin, eieren rapen, stinkende geit, vliegeren in het weiland, opletten waar de koeienvlaaien liggen, haha.
Voor een stadkind giga indrukken.

Terugdenken aan vroeger heb ik trouwens laatste jaar heel sterk, veel meer dan afgelopen jaren. Zou het komen omdat ik binnenkort 50 word? Soort van "nostalgie grens"??

Lieve groet van mij!!

mayeul and co said...

"S'il vous arrivait de trouver une amitié réelle et sincère, n'en abusez surtout pas, faites vous en un trésor." Alors que des trésors se cachent au fond de toi !
Joyeuse semaine

casa nostra said...

goh ik vond je echt op haar lijken. hoop dat je het niet erg vond dat ik dat schreef. ik zie al dat je het bijschrift veranderd hebt.
ik kom deze keer niet naar de forumdag, heb het v.a. donderdag t/m zaterdag al heel druk met van alles en nog wat en ben dan blij dat ik zondag eens niets heb. de laatste weekenden ben ik of weg geweest of had ik wat anders, daarom nu ff niet. fijn weekend nog!

jeanette said...

dees je wordt idd een dagje ouder want dat was op picasa. het leuke van een blog is toch dat de foto`s mooier en duidelijker worden en er valt wat te lezen. leuk de foto`s van bretagne, je weet het is mijn favoriete streek in frankrijk en ik wil er dit jaar zo graag weer naar toe maar manlief wil eens wat anders, dus we gaan denk ik naar denemarken. leuk dat je tania ook kent. ik mail af en toe wel met haar, fijn dat ze de nderlandse taal kent. ik zal ook een kijkje op haar blog nemen. fijne zondag!

LiLi M. said...

Wat een heerlijke nostalgische post en wat leuk dat die nog een staartje krijgt met het bezoek van Tania.

Mooie zwart wit foto's die de sfeer nog benadrukken. Nog een fijn weekend!

Solange said...

dat lijkt me inderdaad een heerlijke plek om vakantie te vieren....
fijne zondag!

Christine said...

Doëlan est dans le Sud Finistère, tout près de la maison de famille de mon mari ... c'est une belle coïncidence que toutes ces personne éparpillées dans le monde se soient retrouvées grâce à leurs blogs :o)

me and alice said...

Hello!
It looks like a beautiful place. I wish that I could speak french... So nice that you have a lot of memories from there...

How beautiful your room looks in the other post. Just love all your things, the big white box, the mirror and, and.......
Have a nice day!/susanne

The Old and the Beautiful said...

De nostalgie spat ervan af!
Prachtig he zulke herinneringen en wat een toeval dat je contact hebt kunnen leggen met de kleindochter van die mensen.

Groetjes,
Gonda

Corine said...

Dees, op mijn blog heb ik een award voor je, omdat ik erg geniet van de sfer van jouw post elke keer! Groeten, Corine(THUIS)

Vero said...

Hier een klein berichtje van mij...nu kan je mij ook vinden :) Het was aangenaam kennis met je te maken vandaag! Heeft je teil al een mooi plekje? :)

Groetjes, Veronique

~ ♥ LISBETH ♥~ said...

Hello Désiriée ! How are you? I guess you are enjoying spring or shall I say summer. May is nearly gone. Love your photos of the place. What would life be without good memories that makes one smile and gives that special feeling inside?!
Take care.
Hugs

Rose said...

Ce sont de bien bons moments ... tout cela ...

Tanja said...

heey Vosje, ik heb es even bij gelezen en wat een leuk verhaal weer en wat geweldig dat Tanja nou toevallig ook op jou blog kijkt!
Nou ja toeval bestaat niet hè....
groetjes de andere Tanja

Anonymous said...

Hello,

You know what !! Doëlan is the place where we spent our first holidays in Brittany. You must remember the PINK house by the sea! It is on so many postcards.
I have just discovered your blog and I enjoy it so much ! Thank you

Harmoni og Kontrast said...

Dearest Desiree, thank you for this link. I love the old photos and what you write, it is almost like I was there for some seconds... What a wonderful childhood memory, I hope you once can go back and see the house again! Laila