My dad.. The secret filmstar!


Opgegroeid in de Pijp, een paar straten verwijderd van het kruideniers winkeltje van zijn moeder Monica, droomde mijn vader waarschijnlijk al vroeg van een bestaan als ‘filmster’.

Hij was een geweldige typetjes speler en bracht ons geregeld aan het lachten met zijn toneelspel. Er zijn een paar foto’s die ik als kind vaak tevoorschijn haalde om te bekijken. Ze laten hem zien in verschillende rollen, compleet met snor en in theatrale kostuums. Ik was te jong om hem ooit op het toneel te hebben zien staan maar heb toch zo’n vermoeden dat toneelspelen een belangrijke plek in zijn leven innam.

Op een dag gaf hij mij de foto hier boven. Het was zijn favoriete foto. Hij noemde dit zijn ‘film sterren foto’.

Mijn ouders hebben elkaar leren kennen in de ‘Groote Club’ in de Paleisstraat in Amsterdam. Een sociëteit waar mijn moeder overdag als secretaresse werkte en waar zij en mijn vader ‘s avonds uitgingen. Mijn vader was toentertijd werkzaam als hoofd vertegenwoordiger van een kousen en handschoenen groothandel.

Hij was er trots op de voornaamste zaken van Amsterdam in zijn pakket te hebben. Zo voorzag hij de Bijenkorf, Maison de Bonneterie en de ‘Society Shop’, van de nieuwste kousen en handschoenen. Ik kwam als kind vaak op ‘de zaak’ En elke winter nam mijn vader mij mee en mocht ik een nieuwe set uitzoeken.

Ik was zeer geimponeerd door de lange avondhandschoenen voor dames en de bijbehorende enveloppe tasjes, Mijn moeder had ook een kast vol met deze mooie spulletjes. Mijn vriendinnetje en ik speelden er vaak me en deden dan alsof wij voorname dames waren.

Het verhaal gaat dat hij, als jonge jongen ook ooit een tijdje in een glasblazerij heeft gewerkt. De paar glazen die hij mij heeft gegeven zijn, zo zegt het verhaal, afkomstig uit dit bedrijfje.My dad, the secret film star … My dad grew up in the center of Amsterdam, where his mother was running a little grocery store. It is there, I think my dad secretly dreamed of a live as a famous actor or film star. Later on, I found a lot of pictures of him. As a member of a theatre group he played all kind of character’s, there are picture of him as a police officer and a general, always wearing beautiful costumes. Also at home he was always the funny person who made us laugh.When I was a teenager he gave me this portrait of himself, which he called his ‘film star’ photograph.

Ici , je vous montre un photo de mon père. Quand il était petit il habite au centre de Amsterdam, ou sa mère avais un petit magasin. Je croix que la, il a commence de rêver d’une vie comme acteur. Chez nous il était toujours la personne qui fait rire tous le monde, et il jouet aussi au théâtre, Il y des belles images de lui dans des costumes magnifique. Quand j’étais plus grand il m’a donner cette photo. Son photo ‘filmstar’ il disait

Una fotografia de mio padre.Cresciuto nel centro della cita d’Amsterdam , dove sua madre Monica aveva un piccolo negozio. Penso che sognavo sempre di diventare attore. Lui giocava al teatro e ci sono delle foto di lui nei costumi bellissima e teatrali. Anche a casa era una persona qui ci faceva sempre ridere con il suo scherzi e tipi che giocava. Quando era più grande lui mi ha data questa foto. Le chiamava suo foto di ‘film star;