La Madonna Sistina di Raffaello

Tegenover de ingang van het Rijksmuseum ligt een van de leukste antiekstraatjes van Amsterdam, de Spiegelstraat. Veel winkels hebben prachtige etalages waarin het mooiste antiek staat te pronken. Maar ondanks dat de prachtige kast of die mooie kroonluchter mij roept hem van dichtbij te komen bekijken, houdt de gesloten deur, de man in het driedelige pak en zijn glimmende antieke parketvloer mij tegen. Er zijn een paar winkeltjes waar ik wel naar binnen durf te gaan.

Een ervan heeft mijn hart gestolen, De laatste keer dat ik er was stonden er prachtige Franse ramen van zink. Je vind er kasten met deuren van gaas en er hangen kroonluchters waar je normaal alleen maar van kunt dromen.


En dan is er dit ietwat vreemde, rommelige winkeltje. Moeilijk te omschrijven, want het is een bonte verzameling van antieke jurkjes, hoekjes met oude poppen, vreemd speelgoed en op elkaar gestapelde antieke lijstje. Voor alles daarbinnen weet ik wel een liefhebber aan te wijzen, maar voor mij is t het allemaal net niet.

Toch werd mijn aandacht getrokken door een grote map met ‘studies’ erop geschreven. Ik hou er van om in mappen met oude prenten en ondefinierbare platen te bladeren. Mijn hart maakte een klein sprongetje, toen ik tussen een hele serie potlood studies van het menselijk lichaam een pentekening van de madonna van Raffaello vond. Gedrukt op krantenpapier in een taal die lijkt op oud Duits en geschreven in vreemde Gotische letters. Er zat nog een sticker met een gulden prijsje op….


Het origineel van deze afbeelding, die overigens de ‘Sixtijnse Madonna’ heet is geschilderd door de Italiaanse schilder Raffaello Sanzio rond 1514. Hij is bekend om zijn talloze, vaak erg tedere Madonna’s. Het schilderij hangt tegenwoordig in de ‘Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden

Walking through one of the little streets filled with antiques in my city, today. I found this little copy of the Sistine Madonna, Originally painted by the Italian painter Raffaello Sanzio around 1514. It is a very simple copy of the original painting which you can admire in the old masters hall in Dresden, Germany.

Aujourd’hui j’ai fait une tour dans une des petites rues de le centre d’antique de ma ville. Dans un magasin j’ai trouve cette petite gravure de la Madonna de Raffaello Sanzio. Il est un peintre Italien et la fait en 1514.

Trovato oggi, nei uno delle stradine piccolo del quartiera di negozio antice in città mia. Questo piccolo copi delle pintura di Raffaello Sanzio. Fatto in una moda molto semplici e per quello tutto mia gusto