April 29, 2008

Sa mannai


Handdoek gemaakt door mijn schoonmoeder
fatto a manno da mannai

Grootmoeder, nonna in het Italiaans en Sa Mannai in het Nuorese. Een dialect dat in midden Sardinie nog steeds volop wordt gesproken. Een eiland met eeuwenoude tradities, feesten en gewoonten, die ook nu nog in ere worden gehouden. Hoewel ik altijd hier in de stad heb gewoond en er zielsveel van hou, ligt een klein stukje van mijn hart ook op het eiland Sardinia en met name in dat kleine stadje in de bergen in de golf van Orosei.

Hier heeft mijn schoonmoeder bijna haar hele leven gewoond en gewerkt. Zij sprak drie woorden Italiaans maar ondanks dat begrepen wij elkaar prima. Ik heb ik altijd een hele goede band met haar gehad en wij hebben, toen de kinderen nog klein waren, menig zomeravond samen doorgebracht op de stoep van haar cortíle, haar binnenplaats.

Later, toen ik het dialect beter begreep en zelf ook een beetje Sardijns kon spreken voerden wij kleine gesprekjes, waarin zij voornamelijk het woord voerde en ik mij liet meeslepen door haar verhalen van vroeger en de laatste buurt roddels. Het was een mooie vrouw en ondanks dat zij maar een paar stappen verwijderd leefde van de prachtige kust waar de toeristen de straatjes bevolkten, leidde zij een eenvoudig leven met veel tradies. Ik mocht haar graag Mannai Agostina. Wij hebben samen heel wat afgelachen.Een verzameling oude foto's
Il paesino dove abitava nonna


The towel in the picture above is made by my mother in law Agostina. She was a beautiful lady living on the Island of Sardinia and we used to visit her every summer for several weeks. Although I love my city, a little piece of my heart is in this village in the mountains of this Island. I spend long evenings with her in her courtyard where she tried to speak some Italian and where later on, when I could understand the dialect, she told me old stories and the latest gossip of the neighborhood . I really loved this woman. 

19 comments:

Anonymous said...

Ik vind je verhaaltjes zo ontzettend leuk om te lezen, deze keer ook weer... mis je het niet enorm om daar naar toe te gaan?
Ik kan het me heel goed voorstellen als je je daar altijd zo prettig hebt gevoeld en dat dat ineens afgelopen is.
Maar ik heb weer van je vertelkunsten genoten!
Groetjes Heidi

Tanja said...

Hoi Dees, wat kun je toch heerlijk vertellen...als ik m'n ogen sluit zie ik jullie gewoon samen zitten, lachend om elkaars woorden!

lieve groetjes Tanja

Esprit Classique said...

Tu nous parles d'un temps, d'une grand-mère et d'un pays que j'adore !
C'est une serviette comme dans mon Enfance.
C'est un très joli souvenir, prends en bien soin.
BISOUS
Marie-Ange

Rose said...

Un très beau souvenir de la-bas en Sardaigne !

lily-g said...

That is such a lovely keepsake, my grandmother is 97 and she recently gave me her old dutch silver teaspoons, they are so special to me and i will always treasure them.thank you so much for adding me to your blog:)

tuttemerul said...

ik zie haar helemaal voorme door jou ogen, dank je wel dat je dit met ons wilt delen, je bent een bijzonder mens

NaturelSuus said...

Ohh nice story!
Doet mij beetje denken aan een speciaal iemand in Noorwegen. Elkaar niet verstaan maar wel begrijpen.

Anneli said...

Hello!!

-Thanks for visiting me - I just wondered how you did find my blog that soon...;)?

-I can see that we both like the same things and style!! I´ll return to your blog in future!!

Have a nice day!!

rosabeer said...

Wat een mooi verhaal weer Dees.
Waardevolle herinneringen.
lieve groetjes Marja

marga said...

Prachtig verhaal weer Dees...ik zie jullie zo zitten op de stoep van haar cortile.
Mooie herinneringen....koester ze!!!!

Mariangela said...

preziosi i ricami e preziosi i ricordi che provengono da un'isola bellissima!

LE BOUDOIR MA said...

C'est doigts de fée qui ont fait cette serviette!!!
Douce Grand-mère de tes enfants, joli souvenir que tu as!!
J'aime beaucoup ton collage de photos anciennes!!
A bientôt
Bonne soirée
Corinne

Lilla Blanka said...

Hi!
I admire you for posting in all these different langages!
How great to have this beautiful thing mad by your mother in law..it´s very nice!
Hug
Mia

Sea Angels said...

Not only is the towel a treasure, but those photo's, WOW! I love them.
HUgs Lynn xx

casa nostra said...

mooi die oude foto's. en mooi geschreven weer.

A-M said...

What a beautiful story to tell and how lucky you are to have had such a wonderful relationship with your mother in law!

Something White said...

Zo'n mooie doek is een fijne herinnering aan je dierbare schoonma. En dan ook nog zelfgemaakt... Ik zat hier ook even een paar minuten in Sardegna en heb fijne geuren opgesnoven! :D
Rechts op die Vakre in je kantlijn staat een foto die ik ook in een Duits blad heb zien staan. Althans, ik vermoed dat het datzelfde huis is. Ik ga het eens opzoeken. Groetjes

Pikiteniang Swefil said...

Wow!!! what a wonderful lady she is. I jst can imagine how she enjoyed doing the towel.

I'll can only dream to have one.

Greetings from Stockholm,
//chie
Check my swedish blog:
http://richiesliv.blogg.se

jeanette said...

ik moet bij jouw echt dagelijks even kijken anders mis je gewoon dingen...vorig bericht ook nog niet gezien, kijk ik zo nog even, en wat heb je er weer wat leuks van gemaakt, zo geweldig dat jij altijd over je familie vertelt, heel mooi om te lezen en je foto`s..zeg niets meer......zo als altijd in 1 woord ....GEWELDIG!